Mineral Çeşitleri
Vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller olduğunu biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız, düzenli gelişim ve sağlıklı hareket için mineraller vücudumuzun olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddeleri arasında da en üst sıralarda yerini alıyor. Mineral içeren besinler bulunduğu gibi; takviye gıdalarla da mineraller vücuda alınabilir. Günlük olarak alınması gereken mineraller, farklı etken maddeler içermesi ile de bilinir. Bebek, çocuk ve yetişkin kullanımına uygun olan mineral çeşitleri, farklı formlarda satışa sunulur. Mineral çeşitlerine ait form türleri şu şekildedir:
- Çiğneme tableti formuna sahip mineraller,
- Tablet formunda mineraller,
- Kapsül formunda mineraller,
- Pastil formunda mineraller,
- Saşe formunda mineraller,
- Şurup formunda mineraller,
- Efervesan formunda mineraller.
Bebek, çocuk ve yetişkinlerin rahatlıkla kullanabileceği mineral çeşitleri arasından kullanımına uygun olan formu tercih edebilirsiniz. Vücudunda yeterli ölçüde mineral olmamasından dolayı kişiler yorgunluk, unutkanlık ve kas ağrıları yaşayabilmektedir. Sizler de ilgili sorunlarla karşı karşıya iseniz mineral içeren besinler tüketebileceğiniz gibi, vücutta eksik bulunan mineralleri takviye besinlerle de sağlayabilirsiniz. Farklı kullanıcılara farklı formlarda sunulan mineral çeşitleri içerdiği etken maddeler ile de sıkça tercih edilir. Mineral çeşitleri içeriğine göre şu şekilde etken besinlere sahiptir:
- At kestanesi,
- Afrika sardunyası,
- B1 vitamini,
- Bakır,
- Beta Glukan,
- At kuyruğu ekstresi,
- Biotin,.
- Çinko,
- Cüce Palmiye,
- Demir,
- Ekinezya,
- Ginseng,
- Folik Asit,
- K2 vitamini,
- Kalsiyum,
- Kara mürver,
- Karabiber,
- Kedi otu,
- Kolajen,
- Melisa,,
- Meyan Kökü,
- Omega 3,
- Passiflora,
- Vitamin A,
- Vitamin B,
- Vitamin B12,
- Vitamin B2,
- Vitamin B3,
- Vitamin B5,
- Vitamin B6,
- Vitamin C,
- Vitamin D3,
- Vitamin E,
- Yeşil Çay,
- Zerdeçal.
Etken besin türlerini içermesi açısından da farklı kullanıcı tiplerine hitap eder. Doğal ve zengin içerikli mineral çeşitleri arasından tercihinizi yaparken kullanıcı tipi ve formun seçimi büyük önem taşıyor. Multivitamin mineral içeriğinde ise birden fazla mineral türü yer alıyor. Farklı formlarda kullanıcıların tercihi olan mineral türleri arasından şurup, tablet ve saşe formu diğerlerine kıyasla daha fazla tercih ediliyor. Siz de sağlıklı hareket edebilmek başta olmak üzere; unutkanlık sorununa çözüm bulmak, yorgunluk hissini yok etmek ve kas ağrılarınıza son vermek için mineral çeşitlerini tercih etmelisiniz.
Minerallerin Özellikleri
Vücudumuz için büyük öneme sahip olan mineraller bazı besinlerin içerisinde olduğu gibi dışarıdan da takviye şeklinde alınabilir. İnorganik olması ile öne çıkan mineral çeşitleri, vücudun yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesini sağlar. Vücudun sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışabilmesinde; kalsiyum, sodyum, bakır, krom, iyot, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko büyük bir öneme sahiptir. Bebek, çocuk ve yetişkinlerin kullanıma uygun olan mineraller kişiyi zinde tutarak hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürmesine yardımcı olur.
Kalsiyum minerali hem çocuk hem de yetişkinlerin kemik gelişiminde oldukça önemlidir. Kemiklerinin sağlıklı ve düzenli olarak gelişmesini sağlayan kullanıcılar için kalsiyum gereklidir. Sodyum minerali, vücut içerisindeki dengelerden olan su dengesini sağlama da öne çıkmaktadır. Hem kas hem de sinir sisteminin düzenli çalışması da kişinin vücudunda yeterli oranda sodyum minerali bulunmasına bağlıdır. Vücudun doku hücrelerinin oluşup gelişmesinde ise bakır büyük bir öneme sahiptir. Kolesterol oranının kişinin vücudunda yeterli ölçüde olmasını sağlayan mineral ise kromdur.
Vücudumuzun yaşamsal faaliyetleri için önemli olan tiroid bezlerinin sağlıklı çalışabilmesi de iyot minerali ile bağlantılıdır. Kan ve kas sağlığı için ise kullanıcıların demir eksikliği yaşamamaları gerekmektedir. Kişinin hareket etmesini sağlayan kasların ve sinirlerin gelişmesi de magnezyum minerali ile ilişkilidir. Dişlerin sağlıklı olarak gelişmesi ve sağlıklı sindirim için de büyük bir öneme sahiptir.
Özellikle böbreklerin gereken fonksiyonu yerine getirmesi ise fosfor mineralinin vücutta yeterince bulunmasına bağlıdır. Kalp ve kas sağlığından su dengesine kadar da birçok yaşamsal faaliyet potasyum mineraline bağlı olarak ilerlemektedir. Bebek, çocuk ve yetişkinlerin sağlıklı olarak büyümelerini ve gelişmelerini sağlayan çinko ise önemli bir mineral türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Minerallerin Faydaları Nelerdir?
Vücudun yaşamsal faaliyetlerini sürdürme konusunda ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden birisi olarak mineraller öne çıkıyor. Mineraller çocuk, bebek ve yetişkinlere uygun olarak farklı formlarda da üretilebiliyor. Mineral içeren besinler doğru ve düzenli kullanımda vücuda gerekli minerali de almayı sağlıyor. Sağlıklı büyüme ve gelişme için önemli olan minerallerin kendine has faydaları da bulunuyor. Minerallerin faydaları şu şekildedir:
- Mineral çeşitleri düzenli ve doğru kullanımda sindirim sistemini düzenler.
- Mineraller, sinir sisteminin sağlıklı olarak işleyiş göstermesine yardımcı olur.
- Vücudun gereksinim duyduğu oksijen dengesini sağlar.
- Vücut üzerinde erken yaşlanma belirtileri olan çizgi ve kırışıklıkların yok edilmesine yardım eder.
- Mineraller vücut içerisinde olması gereken şeker oranının dengelenmesini sağlar.
- Minerallerin düzenli ve doğru alınması ile kişinin yaşamsal faaliyetleri düzgün ilerler.
- Vücudun hastalıklara karşı direncini yükseltir.
- Diş ve kemiklerin sağlıklı olarak gelişebilmesine yardımcı olur.
- Vücudun doku hücrelerinin oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
- Hareket etmek için gerekli olan enerji mineraller sayesinde sağlanır.
Mineral çeşitleri takviye gıdalarla dışarıdan sağlanabileceği gibi; çeşitli besinler sayesinde de vücuda alınabilir. Mineraller takviye gıdaların içinde bulunabildiği gibi; birçok meyve ve sebze türünde de bulunmaktadır. Mineral içeren besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Süt ve süt ürünleri mineral içermektedir.
- Hindi ve kuzu eti mineraller açısından zengindir.
- Fasulye içeriğinde mineral bulunan baklagillerdendir.
- Yeşil yapraklara sahip olan sebze çeşitlerinde de mineraller bulunur.
Mineraller yalnızca sebze ve çeşitli yiyecekler de değil; bazı meyve türlerinde de bulunmaktadır. Şeker ihtiyacınızı da giderek mineral içeren meyve çeşitleri şu şekildedir:
- Elma,
- Muz,
- Erik,
- Avokado,
- Kayısı,
- Karpuz,
- Armut,
- Hurma,
- Kuru incir ve üzüm.
Mineraller Ne İşe Yarar?
Tüm minerallerin vücut için belli görevleri bulunmaktadır. Tüm vücudun sağlıklı olarak işleyebilmesi için minerallerin tümünün alınması gerekmektedir. Vücuda mineraller mineral içeren besinler yolu ile alınabildiği gibi, takviye besinler ile de alınabilmektedir. Mineraller ne işe yarar? diye merak edenler için şöyle açıklamak istiyoruz. Demir minerali, vücudumuzu hastalıklara karşı kalkan gibi koruyan bağışıklık sistemimizin güçlendirir.
Demir eksikliği görülen kişilerin besin olarak; balık, ıspanak, yumurta, fasulye, kahve ve kabak tüketmelidir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önemli olan mineral türü kalsiyum olarak isimlendirilmektedir. Kalsiyum minerali; süt, yoğurt, susam, peynir ve roka içerisinde bulunur. Kişilerdeki ishalin önüne geçen çinko minerali ise, kişilere badem, fıstık ve kırmızı et yolu ile kazandırılır.
Sinir sistemi sağlığı için önemli olan sodyum minerali; ekmek, pastırma ve salça içerisinde bolca bulunur. Kişideki depresyona eğilim durumunun önüne magnezyum geçmektedir. Muz, kabak çekirdeği ve ıspanak tüketerek vücudunuza magnezyum kazandırabilirsiniz. Cilt üzerindeki yorgun ifadeyi ve solgunluğu yok eden mineral ise, kükürttür. Kükürt minerali vücuda, çilek ve turp sayesinde kazandırılır.
Minerallerin Fiyatları
En uygun fiyatlı mineral çeşitleri sunmayı vadeden Morecza güvenli alışveriş seçeneği ile de farklılaşıyor. Kaliteli mineral çeşitleri arasında Tab Magnimore ve Vichy Mineral 89 yer alıyor. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak istiyorsanız hemen Morecza.com’dan mineral çeşitlerini inceleyebilirsiniz.